Scroll Top

Our news

Piața de brânzeturi și alte lactate produse local va crește în următoarea perioadă

O perspectiva optimista privind evolutia categorie de branzeturi si alte lactate
In iulie 2021, conform unui sondaj ISRA Center in mediul urban, 44% dintre romanii intre 18 si 59 de ani consumau zilnic lapte si 30% includeau iaurtul in obiceiurile de alimentatie zilnice. Untul, telemeaua si alte tipuri de produse fermentate sau branzeturi insotesc, de asemenea, micul dejun. In special in familiile cu copii aceste optiuni alimentare sunt considerate o alegere la indemana, sanatoasa.
Consumul de produse alimentare a crescut in perioada pandemiei ca urmare a schimbarilor privind stilul de viata, respectiv numarul mai mare de ore petrecute acasa. Astfel, pentru 2 din 10 consumatori, ultimul an a fost marcat de o crestere a consumului personal a cel putin o categorie de branzeturi si alte lactate. In acelasi sens, 37% apreciaza ca fata de anul 2019 cumpara mai multe produse lactate. Pentru marea majoritate a consumatorilor pandemia nu a adus insa o schimbare. Aproximativ 2 treimi au ramas constanti privind prezenta lactatelor in alimentatie, pastrand aceleasi obiceiuri. Aceasta constatare, respectiv cresterea sau mentinerea unui volum constant in categorie -peste 90%- anunta o perioada optimista privind evolutia vanzarilor in urmatorul an.

Evolutia consumului de lactate comparativ cu perioada anterioara pandemiei
Loialitatea fata de marci ramane o provocare in anul 2021
Un comportament experimental, lipsit de atasament fata de o singura marca, este intalnit deseori in categoriile de produse alimentare. Lactatele nu sunt o exceptie. Majoritatea consumatorilor au mai multe marci in setul de alegere, fie ca vorbim despre branzeturi sau despre alte lactate. Aceasta tendinta a fost manifesta inainte de pandemie si se mentine in prezent. Aproximativ 3 din 10 consumatori cumpara aceeasi marca in majoritatea ocaziilor, procentul fiind mai ridicat pentru lapte, 4 din 10. Insa cei mai multi jongleaza intre mai multe optiuni. Consumatorii sunt mai constanti in alegerea marcii produselor pe care le consuma zilnic precum laptele, untul, iaurtul sau untul decat in cazul celor cumparate mai rar, cu termen de valabilitate mai mare. Astfel de produse, respectiv cele cumparate des, formeaza o rutina de alegere si consum, inclinatii greu de schimbat privind setul de branduri; insa aceste alegeri repetitive nu sunt neaparat un efect al atasamentului, al unei relatii stranse cu o marca; sunt insa mai degraba rezultatul unui obicei, al unui tip de raspuns invatat. Nu este neaparat vorba de loialitate in sensul de de emotii pe care le investim in marca, ci de obisnuinta. De aceea, acum, la fel ca inainte de pandemie, castigarea loialitatii consumatorilor ramane o provocare.

Ponderea consumatorilor fideli unei singure alegeri privind brandul
Local si mai sanatos, tendinte ce s-au intarit in ultimul an. Printre tendintele ce au marcat piata in ultimul an sunt cumpararea de produse fabricate local si preocuparea pentru sanatate. Ancorarea in local devine o necesitate din ce in ce mai vizibila pentru producatorii de alimente si retaileri, insa pentru lactate nu este o noutate, mai ales pentru produsele cu termen de valabilitate mai mic, proaspete. Astfel, 1 din 2 consumatori se identifica cu nevoia de a cumpara marci de lactate romanesti mai mult decat inainte de perioada anterioara. De altfel, 43% decid marca cumparata in functie de provenienta geografica, prefera brandurile romanesti in categorie. Este un criteriu aproape la fel de important ca pretul, experienta anterioara cu produsul sau ideea de produse sanatoase. Acest ultim aspect, ingredientele sanatoase, sunt a doua tendinta din piata. 46% dintre consumatori se identifica cu inclinatia de a cumpara produse lactate mai sanatoase acum, comparativ cu perioada anterioara pandemiei. Iar aceasta tendinta, cu exceptia unor specialitati, produse ce nu au o traditie de productie in Romania, este asociata si cu ideea de localizare. Alte elemente a caror relevanta este in crestere in relatie cu ideea de calitate si sanatate sunt eticheta bio, cantitatea de zahar sau cantitatea de grasime.

Pretul si promotiile raman un criteriu de alegere important
48% dintre romani mentioneaza pretul printre criteriile de alegere pentru marcile de lactate si 27% considera promotiile relevante. Cele mai atractive promotii sunt pachetele cu acelasi produs, dintre care unul gratis, dar si discounturile, reducerile de pret. De altfel, aproximativ 1 din 4 consumatorii au devenit mai atenti la costuri, comparativ cu perioada anterioara pandemiei, au renuntat la mofturi, s-au orientat catre produse mai ieftine sau la promotie. Desigur, acest lucru nu este suprinzator daca ne gandim la schimbarile economice din ultima perioada, respectiv cresterea ratei somajului si scaderea veniturilor.