Studiu Național ISRA Center
Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este un moment de revizitare a valorilor care ne definesc identitatea națională, pentru a vedea unde suntem acum și unde ne dorim să fim.
Mai bine de jumătate dintre români se declară mulțumiți de viața lor, în general
63% dintre români se declară mulțumiți şi extrem de mulţumiţi de viața lor, în general. Din categoria celor mai multumiți fac parte, mai degrabă, persoanele cu vârsta de până la 35 de ani, persoanele cu educație superioară și locuitori ai Bucureștiului. La polul opus se află persoanele cu vârsta cuprinsă intre 56-65 ani, persoanele cu un nivel scăzut de educaţie, persoanele cu venit personal mic și locuitori din mediul rural.
Onestitatea se numara printre principalele valori menţionate spontan de români
În topul valorilor menționate spontan de români se află familia (25%), onestitatea (17%) și sănătatea (15%). Onestitatea surprinde prin poziția în top 3 comparativ cu alte valori (respect, munca) ceea ce pare a fi efectul unei stări de vigilență generalizate ca urmare a tumultului din ultimii 2 ani, observaţie evidenţiată şi susţinută şi în alte studii desfăşurate de ISRA Center în anul 2018.
Cei mai mulţi români işi găsesc împlinirea în viaţa de familie
89% dintre români declară că familia este cea mai importantă realizare din viața lor.
82% dintre români se regăsesc în afirmația: „Îmi amintesc cu drag de perioada lipsită de griji a copilăriei”. Se observă, aşadar, cum nostalgia (82%) urcă ataşamentul faţă de trecut în top 3 valori evaluate asistat în studiu, alături de familie ca principală realizare (89%) şi principală sursă de stare de bine (86%).
În ceea ce privește încrederea interpersonală, studiul scoate la iveală un paradox.
Deși majoritatea românilor declară că iși respectă cuvântul dat (81%) și că sunt onești (71%), destul de mulți români (63%) susțin că niciodată nu este bine să te încrezi prea mult în oameni. Cei care aderă mai puțin la această neîncredere interpersonală, care ne caracterizează identitar, sunt tinerii cu vârsta între 18-25 de ani, românii din regiunea Transilvania și cei cu venituri ridicate.
La final, în ierarhia valorilor, se află implicarea în cauze de binefacere, 47% dintre români declarând ca rezonează cu această valoare.
Unde suntem acum și unde aspirăm să fim
Printr-un exercițiu de grupare a valorilor măsurate în studiu în câteva teritorii mai ample de meta-valori, două au ieșit in evidență ca definitorii pentru noi și acestea se află la poli opuși ca semnificații:
- Un teritoriu definit de conservatorism (siguranţă, tradiție) care descrie status quo-ul în care se regăsesc cei mai mulți dintre români. Acesta are în centru familia ca principală realizare și sursă de stare de bine.
- Un teritoriu de valori definit de deschidere la schimbare (libertatate, independență, curaj, evoluție) ce conturează, mai degrabă, o zonă aspirațională și este, în prezent, specific generațiilor Z (18-22 de ani), Y (23-37 de ani) și românilor din București.
Despre Studiu
Studiul a fost realizat în luna Septembrie 2018, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1011 respondenți, cu vârsta între 18-65 ani. Marja de eroare este de ±3.08% la un nivel de încredere de de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui chestionar cantitativ, prin metoda interviurilor telefonice.
Varianta integrală a studiului: Valorile Romanilor la 100 de ani de la Marea Unire, Studiu National ISRA Center, 2018 format PDF